Ämnesdisposition

  • Hakujen testaaminen, yhdisteleminen ja toteuttaminen eri tietokannoissa

    Nyt kun olet koonnut aiheeseesi liittyviä avain- ja asiasanoja, pystyt tekemään tehokkaasti erilaisia hakuja eri tietokannoissa. Löytääksesi aiheeseesi parhaiten sopivat lähteet, voit yhdistellä eri hakusanoja ja hakurajauksia ja katsoa millaisia tuloksia saat. Huom! muista pitää hakupäiväkirjaa, jottet unohda, mistä tietokannasta ja millä hakusanoilla jonkin arvokkaan lähteen löysit.

    Hakutuloksia voit rajata niin hakusanoilla kuin tietokantojen omilla rajaustyökaluilla. Hakusanoja yhdistetään nk. Boolen operaattoreilla, joita ovat AND, OR ja NOT. Suurin osa tietokannoista ja myös yleisesti käytössä olevista hakukoneista ymmärtää näitä komentoja. Voit tutustua Boolen operaattoreiden toimintaan Tiedonhaun kompassin osiossa 4.

    Katso alta diaesitys kirjastotietokannoista ja tieteenalakohtaisista tietokannoistaja luo sitten omia hakulauseita. Vinkkejä:

    • Tutustu Boolen operaattoreiden toimintaan, hakusanojen katkaisuun ja hakufraaseihin Tiedonhaun kompassissa ja Xamkin Tiedonhaun oppaassa
    • Hae lähteitä kirjastotietokannoista, kuten Jamkin oma Janet Finna ja valtakunnallinen, kirjastoaineistot kokoava Finna.fi. Huom! kirjaudu sisään kun käytät Janet-tietokantaa, jotta saat kaikki Jamkin aineistot käyttöösi. Myös kansalliseen Finna-portaaliin voi kirjautua Haka-tunnuksilla hakujen ja hakutulosten tallentamiseksi, mutta e-aineistot eivät avaudu sitä kautta.
    • Tutustu ja tee hakuja oman alasi tietokannoissa, joita löydät "Tiedonhaun oppaista" Janet Finnan etusivulta.
    • Rajaa hakutuloksia käyttäen tietokantojen omia rajaustyökaluja. Voit esimerkiksi etsiä viimeisen viiden vuoden aikana ilmestyneitä julkaisuja, Janetin artikkelihaussa vertaisarvioituja artikkeleita jne.