Тематический план

  • Tiivistetään hakuideat konkreettisiksi hakusanoiksi

    Tiedonhaun kompassi, vaihe 3 Edellä ideoit vapaasti erilaisia opinnäytetöihin liittyviä käsitteitä. Nämä käsitteet ovat hyviä kun teet tiedonhakua vapaasanahaulla, jolloin löydät laajasti erilaisia, aiheeseen niin enemmän kuin vähemmän liittyviä lähteitä. Vapaan ideoinnin ohella on tärkeä löytää rajatummin juuri aiheeseesi sopivia lähteitä. Tässä auttaa lähteiden hakeminen asiasanojen avulla. Asiasanoja käytetään lähteiden kuvailuun ja ne kokoavat yhteisten termien alle samaan aiheeseen liittyvät lähteet. Lähteiden hakeminen asiasanojen avulla onkin erittäin tehokasta.

    Asiasanoja kootaan kontrolloituihin sanastoihin, joista löytyvät sanat on yhteisesti sovittu kuvaamaan tiettyjä aihepiirejä. Esimerkiksi on sovittu, että kaikki sosiaaliseen mediaan liittyviä aineistot kuvataan käyttämällä termiä "sosiaalinen media" eikä esimerkiksi "some" tai vastaavaa. Näin aineistot voidaan kuvata ja löytää käyttämällä vain yhtä yksiselitteistä termiä "sosiaalinen media".

    Lähteitä voidaan hakea esimerkiksi käyttämällä hakusanaa "sisäilmaongelmat". Tällaista sanaa ei löydy asiasanastoista, eikä sitä siten käytetä lähteitä kuvaavana asiasanana. Alla on esimerkki yhdestä hakutuloksesta, joka löytyi vapaasanahaulla "sisäilmaongelmat" ja sen asiasanoista. Kyseisen lähteen asiasanoja ("Aiheet") ovat mm. "Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka", "sisäilma" jne. Jos katsotaan asiasanan "sisäilma" tulos Yleisestä suomalaisesta ontologiasta (YSO), joka on laajasti käytetty kontrolloitu sanasto, löydetään asiasanalle esimerkiksi englannin- ja ruotsinkieliset käännökset ja – mikä tärkeintä – uusia aiheeseen liittyviä asiasanoja, kuten "asumisterveys", "ilmanvaihto" ja "sisäympäristö". Näiden asiasanojen avulla voit puolestaan tehdä uusia hakuja.

    Asiasanat Finnassa

    Katso video asiasanoista ja -sanastoista tämän sivun alalaidassa: Tiedonhaun kompassi, osa 3

    Katso uudelleen aiheeseesi löytämiäsi opinnäytetöitä (muista hakupäiväkirja!) ja etsi niiden kuvailussa käytettyjä asiasanoja. Etsi lisäksi aiheeseesi sopivia asiasanoja Finto-palvelun avulla. Voit etsiä sopivia sanoja sekä yleisessä sanastossa (YSO) että alakohtaisissa sanastoissa (Sanastot). 

    Vinkkejä:
    • Opinnäytetöiden asiasanat näkyvät Finnan mutta eivät heti Theseuksen hakutuloksissa. Valitsemalla Theseuksen hakutuloksessa "Näytä kaikki kuvailutiedot" näet myös opinnäytetyöhön liitetyt YSOn asiasanat.
    • Asiasanat löytyvät kohdista "Aihesanat" ja "Aiheet", englanniksi "Subjects" tai "Subject terms"
    • Huomaa myös tarkemmat ja laajemmat sekä muut aiheeseen liittyvät termit. Löysitkö synonyymeja tai muita vaihtoehtoisia termejä?
    • Vaikka aiheeseesi liittyvää käsitettä ei löytyisikään sanastoista, voit edelleen käyttää sitä tiedonhaussa.
    • Voit yhdistellä asiasanoja ja omia hakusanoja samaan hakulauseeseen - tämä on hyödyllistä etenkin, kun tutkimasi ilmiö on uusi.