Ämnesdisposition

  • Kartoitetaan opinnäytetyön aiheen avulla tulevia tiedonhaun suuntia

    Tiedonhaun kompassi, vaihe 2 Voit aloittaa tiedonhaun selvittämällä, onko aiheestasi tehty jo opinnäytetöitä. Samalla tutustut opinnäytetyön rakenteeseen ja laajuuteen. Tutkimusaiheet saattavat usein johtaa laajojen kysymysten äärelle, joihin ei ole mahdollista vastata tyhjentävästi yhdessä opinnäytetyössä. Jo tehtyihin opinnäytetöihin tutustumalla näet, miten aihetta on lähestytty aiemmin ja saat käsityksen sopivista aiheen rajauksista opinnäytetyölle. Voit saada vinkkejä myös opinnäytetöiden jatkotutkimusehdotuksista.

    Kun selailet opinnäytetöitä, kirjaa ylös aihetta kuvaavia sanoja. Näitä löydät töiden otsikon lisäksi työn alusta kuvailulehdeltä kohdasta Avainsanat/Aihesanat sekä perehtymällä töiden sisältöihin, sisällysluetteloihin ja tiivistelmiin. Alla esimerkki yhden opinnäytetyön kuvailusivusta:
    Opinnäytetyön kuvailulehti
    Ihmisen muisti on erittäin epäluotettava apuväline, joten varmista muilla keinoin, että löytämäsi hyvät lähteet pysyvät tallessa ja löytyvät uudestaan seuraavanakin päivänä. Alla olevassa diaesityksessä kerrotaan, kuinka voit kirjautua Haka-tunnuksilla sekä Jamkin omaan Janet Finna -portaaliin että kansalliseen Finna.fi-portaaliin ja tallentaa sekä hakuja että hakutuloksia omaan profiiliisi. Myös hakupäiväkirjan pitäminen on hyvä idea, jotta voit edetä tiedonhaussasi systeemaattisesti. Hakupäiväkirjaan kirjataan millä hakusanoilla, milloin ja mistä tietokannasta lähteitä on haettu sekä millaisia tuloksia on löytynyt. Excel-pohjan hakupäiväkirjaan löydät esimerkiksi Tampereen yliopiston kirjaston sivuilta (Tuni: Hakupäiväkirja), mutta voit tehdä hakupäiväkirjastasi sellaisen kuin haluat.

    Alla oleva diaesitys havainnollistaa, mistä opinnäytetöitä voi etsiä ja miten voit tallentaa hakujasi ja löytyneitä opinnäytetöitä.