Opinnäytetyön tiedonhankinta
Тематический план
-
Tartutaan hyviin hakutuloksiin
Nyt sinulla pitäisi olla löydettynä useita erilaisia aihepiiriisi liittyviä lähteitä ja toivon mukaan myös useita erinomaisia lähteitä, joissa aiheen rajaus tai lähestymistapa on hyvin lähellä opinnäytetyön aihettasi. Tutkimuskirjallisuutta läpikäydessä on tärkeää huomata, että kaikkia lähteitä ei tarvitse lukea samalla tavalla. Kirjallisuuteen tutustumalla opit arvioimaan, kuinka keskeinen lähde itsellesi on ja kuinka paljon siihen on syytä käyttää aikaa. Parhaat lähteet on syytä lukea tarkkaan, mutta toisaalta monia aihepiirisi ulkokehällä olevia teoksia voi lukea kursorisemmin.
Kun löydät tietyn aihepiirin keskeiset teokset, ne auttavat sinua löytämään lisää hyviä lähteitä. Kannattaa kiinnittää huomiota kuinka artikkelin/kirjan kirjoittaja käsittelee muuta alan kirjallisuutta, mihin teoksiin hän viittaa ja kuinka hän asettaa oman työnsä tiettyyn tutkimukselliseen traditioon. Jos kirjoittaja on tehnyt kirjallisuuskatsauksen hyvin, saat kattavasti tietoa alan muusta kirjallisuudesta ja uusia lähteitä omaan työhösi. Tutkijat ja tutkimusryhmä kirjoittavat myös useita julkaisuja omasta erityisalastaan, joten kun löydät hyvän lähteen, voit etsiä suoraan, mitä muuta kyseinen tutkija/tutkimusryhmä aiheesta on julkaissut.Ota ylös myös hyvien lähteiden asiasanat ja käytä niitä tehdäksesi uusia hakuja. Lähdeluetteloon tutustumalla voit puolestaan löytää suoraan samaan aiheeseen liittyviä muita keskeisiä lähteitä. Huom! Kiinnitä huomiota lähteen ilmestymisajankohtaan: mitä uudempi teos, sitä kattavammin mukana on myös uudempia lähteitä.
Tiedon eettinen käyttö
Opinnäytetyö rakentuu aiemman tiedon varaan. Kun hyödynnät opinnäytetyössäsi jotain tiedonlähdettä, alkuperäinen lähde täytyy mainita, eli sinun täytyy viitata siihen. Viittaamatta jättäminen on vastoin hyvää tieteellistä käytäntöä, jota opinnäytetöissä täytyy noudattaa. Mikäli kirjoittaja esittää toisten ajatuksia ominaan, jättää huomiotta olennaisia tuloksia tai keksii olemattomia tutkimustuloksia, hän syyllistyy vilppiin tai piittaamattomuuteen hyvästä tieteellisestä käytännöstä. Vilpin muotoja ovat plagiointi, sepittäminen ja vääristely.
Tarkkojen viitetietojen merkitseminen on tärkeää, jotta lukija löytää tarvittaessa alkuperäisen lähteen. Jamkin viittausohjeet löytyvät raportointiohjeesta. Opinnäytetyötä koskevat eettiset ohjeet löydät Intrasta: Eettiset periaatteet osana opintoja ja Hyvän tieteellisen käytännön periaatteet täältä: HTK-ohje 2023.-
Просмотреть
-