Alakohtainen tietokanta: Tietyn erityisalan aineistoa sisältävä kokoelma, kuten lääketieteellisen aineiston Terveysportti.
Asiasana (eng. Subject term): Kontrolloituihin sanastoihin kuuluvat sanat, joita käytetään tietokannoissa aineiston kuvailuun. Kontrolloitu tarkoittaa esimerkiksi, että yhtä käsitettä kuvaamaan on valittu yksi ensisijainen termi, johon myös sen synonyymit ohjaavat. Tietokantojen ylläpitäjät valikoivat aineistonkuvailuun asiasanat näistä sanastoista, jotta saman aihepiirin aineistot löytyisivät kattavasti samoilla hakusanoilla. Tämän vuoksi asiasanojen käyttö tiedonhaussa on erittäin tehokasta. Yleisten sanastojen, kuten Yleisen suomalaisen ontologian (YSO) lisäksi on olemassa alakohtaisia sanastoja, joita löydät Finto-palvelusta. (ks. myös Kontrolloitu sanasto).
Avainsana: Mikä tahansa sana, joka on valittu kuvaamaan esimerkiksi opinnäytetyön aihetta. Avainsana voi olla asiasana, jos se löytyy kontrolloidusta sanastosta. Koska avainsanoja ei valita tietyn sanaston pohjalta (toisin kuin asiasanoja), niiden valinta ja käyttö on vapaampaa. Sekä avain- että asiasanoilla voi hyvin tehdä hakuja ja molempia kannattaa käyttää, mutta on hyvä tietää, mitkä hakusanoista ovat asiasanoja ja mitkä omaan aiheeseen liittyviä avainsanoja. Avainsanat tuottavat todennäköisesti vähemmän kohdentuneita hakutuloksia, hyvillä asiasanoilla puolestaan löydät tarkasti tiettyyn aihepiiriin löytyviä lähteitä.
Disinformaatio: Tietoisesti tuotettua ja jaettua valheellista tietoa.
Kirjastotietokanta: Kokoelma tietyn kirjaston aineistoja (kirjoja, e-aineistoja, katalogeja ym.) Esim. Janet Finna on Jamkin kirjastotietokanta.
Kontrolloitu sanasto:
Sanasto, jonne valitaan käsitteitä ja termejä tietyin perustein ja
jonka sisältöä kontrolloidaan määrittämällä käsitteiden välisiä suhteita
ja esimerkiksi synonyymien joukosta ensisijaisia termejä.
Kontrolloituja sanastoja ovat asiasanastot, tesaurukset ja ontologiat.
Tietokannat hyödyntävät näistä sanastoista löytyviä asiasanoja aineistonkuvailuun
tehdäkseen samaan aihepiiriin liittyvät aineistot mahdollisimman
tehokkaasti löydettäviksi. Yleisiä ja alakohtaisia sanastoja löydät Finto-palvelusta.
Malinformaatio: Oikeaa tietoa, jota jaetaan tarkoituksena aiheuttaa haittaa tai vahinkoa.
Misinformaatio: Tahattomasti jaettua valheellista tietoa. Kiinnitä huomiota mitä somessa jaetaan!
Pintaweb / pintaverkko: Internetin näkyvä osa, joka on indeksoitu tyypillisiin hakukoneisiin ja joka ei sisällä esimerkiksi kirjautumisen tai maksumuurien takana olevia aineistoja. On arvioitu, että internetin sisällöstä vain 10–20 % on pintaverkossa.
Plagiointi (eng. plagiarism): Tieteellisen vilpin muoto, jossa toisen työtä tai tutkimusideoita käytetään ilman viittaamista tai lupaa. Sekä suora tekstin kopioiminen että mukaillen tehty kopiointi ovat plagiointia. (Ks. HTK-ohje 2023.)
Sepittäminen (eng. fabrication): Tieteellisen vilpin muoto, jolla tarkoitetaan "tekaistujen havaintojen, aineistojen tai tulosten esittämistä." (HTK-ohje 2023).
Vapaasanahaku: Yleisimmin toteutettu haku, jossa käytetään mieleen tulevia hakusanoja ja niiden yhdistelmiä. Erotuksena asiasanahaulle, jossa hakusanoja on etsitty kontrolloiduista asiasanastoista (ks. myös avainsana). Tuottaa usein laajasti erilaisia ja vähemmän kohdentuneita hakutuloksia kuin asiasanoilla toteutettu haku. Hyvien hakutulosten erotteleminen huonoista voi olla haastavaa, mutta toisaalta varsinkin uusien ilmiöiden kohdalla asiasanastoista ei löydy välttämättä riittävästi aiheeseen liittyviä hakusanoja. Sekä asia- että vapaasanahakua tarvitaan.
Vertaisarviointi (eng. peer review): Tieteelliseen julkaisemiseen liittyvä prosessi, jossa yksi tai useampi tieteenalan asiantuntija tekee ennakkoarvion artikkelista tai kirjasta ennen kuin se päätetään julkaista. Vertaisarviointi on merkki siitä, että julkaisu on käynyt etukäteen läpi tieteellisen laadunarvioinnin. Huomaa, että samassa lehdessä ilmestyy yleensä sekä vertaisarvioituja että vertaisarvioimattomia tekstejä.
Vääristely (eng. falsification / misrepresentation) Perusteeton tutkimustiedon muuntelu, esimerkiksi havaintojen tai tulosten muuttaminen / valikointi tai olennaisten tietojen esittämättä jättäminen. Yksi tieteellisen vilpin muodoista. (Ks. HTK-ohje 2023.)
YSO (Yleinen suomalainen ontologia): Yksi laajimmin käytetyistä kontrolloiduista sanastoista, jonka sisältämiä asiasanoja käytetään tietokannoissa aineistojen kuvailuun ja josta löydät tehokkaasti hakusanoja. Ks. myös asiasana.