Aiheen kuvaus

  • Mikä on tutkitun tiedon rooli opinnäytetyössä? Mitä muuta tietoa ympärillämme on? Millaista tietoa opinnäytetyösi tuottaa?
     
    Tiedonhaun kompassi, kohta 1
    Katso aluksi video Tiedonlähteiden arviointi ja lähdekritiikki Tiedonhaun kompassin osiosta 1.

    Tämän itseopiskelumateriaalin avulla saat keinoja löytää luotettavia, tutkittuun tietoon perustuvia lähteitä opinnäytetyöhösi. Se osa, joka vahvimmin kytkee opinnäytetyön tutkittuun tietoon, on kirjallisuuskatsaus.
     
    Kirjallisuuskatsaus 

    Kirjallisuuskatsaus on osa opinnäytetyösi tietoperustaa, jolla osoitat, että työsi nojautuu tutkittuun tietoon ja että olet perehtynyt alan tutkimuskirjallisuuteen riittävän kattavasti. Kirjallisuuskatsaus on se tutkimuksellinen pohja, johon asetat ja jota vasten peilaat oman työsi kysymyksenasettelua ja tuloksia. Se selvittää lukijalle mitä aiheesta on aiemmin sanottu, mitä on mahdollisesti jäänyt tutkimatta ja millä tavoin oma työsi täydentää jo aiemmin tehtyjä tutkimuksia.Tärkeintä on, että sinulla on riittävät tiedot opinnäytetyön tutkimuksellisesta taustasta, jotta voit mielekkäällä tavalla osoittaa opinnäytetyösi tuoneen uutta tietoa suhteessa vanhaan – oli se sitten uusi tapausesimerkki, hieman uudenlainen kysymyksenasettelu tai luova tapa yhdistää aiempia tutkimuslöytöjä.

    Jos kirjallisuuskatsaus on opinnäytetyösi menetelmä ja sen tuloksena on yhteenveto tietyn aihepiirin tutkimuskirjallisuudesta, katsauksen pitää olla laajempi ja systemaattinen, jotta työsi tuo aidosti uutta tietoa. 

    Tästä Xamkin videosta saat lisätietoa kirjallisuuskatsauksen eri lajeista: Xamk - Kirjallisuuskatsaus
    (Tekijä: Terhi Kaipainen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Lisenssi: CC BY-SA).