Topic outline

  • Mitä löysit?

    Opinnäytetyö on askel kohti aiheesi asiantuntijuutta ja tarvitset työhösi riittävän määrän lähteitä osoittaaksesi perehtyneisyytesi aiheeseen. Se, mikä on riittävä määrä, ei ole yksiselitteistä. Riittävänä määränä voidaan pitää sitä, että löytämiesi lähteiden avulla pystyt osoittamaan tutustuneesi kattavasti aiheesta aiemmin julkaistuihin tutkimuksiin ja arvioimaan, mitä uutta oma opinnäytetyösi tuo suhteessa niihin. Kirjallisuuskatsausopinnäytetyössä katsauksen täytyy olla riittävän kattava, jotta aiempaa tutkimusta kokoava opinnäytetyösi tuo aidosti uutta tietoa.

    Lähteissä laatu korvaa määrän, eli tärkeintä on, että löydät aiheeseesi parhaiten sopivat lähteet, joiden kanssa voit käydä opinnäytetyölläsi vuoropuhelua. Toisaalta joskus täytyy myös lukea lähteitä, joita ei sitten tarvitsekaan lopullisessa työssä, jotta tarkentuu, mihin teemoihin aiheesi liittyy ja mihin ei. Lopulliseen työhön merkitään vain lähteet, joihin itse työssä viitataan, ja oletus on, että opiskelija on lukenut myös muuta kirjallisuutta kuin sitä, mihin hän suoraan työssään viittaa.

    Löytyykö lähteitä liikaa tai liian vähän?

    Jos lähteitä löytyy liikaa niin, että hakutuloksista on vaikea erottaa hyödyllisiä lähteitä, voit edelleen pyrkiä rajaamaan hakutuloksia. Voit yhdistellä hakusanoja ja -fraaseja AND-operaattorin avulla, tehdä tarkempia aikarajauksia, valita vain vertaisarvioituja artikkeleita ja niistä vain kokotekstejä tai rajata tuloksia julkaisulajin mukaan (opinnäytetyöt, kirjat, artikkelit jne.). 

    Jos taas lähteitä vaikuttaisi tulevan liian vähän, poista rajauksia ja kokeile eri hakusanoja. Ole myös varovainen NOT-operaattorin kanssa: se saattaa sulkea myös hyödyllisiä tuloksia haun ulkopuolelle. Voit kerrata Boolen operaattoreiden (AND, OR, NOT) toimintalogiikan Tiedonhaun kompassin kohdasta 4.

    Löydätkö riittävästi laadukkaita lähteitä? Lähdekriittisyys

    Tärkeämpää kuin se, että löydät mahdollisimman paljon lähteitä, on se, että löydät riittävästi aiheeseesi sopivia laadukkaita lähteitä. Opinnäytetyön täytyy pohjautua tutkittuun tietoon, ja siksi on tärkeää tietää, mistä tunnistaa luotettavan, tutkitun tiedon lähteen.

    Kuten alussa kerrottiin, tutkitun tiedon lisäksi ympärillämme on mm. ammatillista, journalistista, viranomaisten tuottamaa ja arkikokemukseen perustuvaa tietoa. Mikä tahansa tiedonlajin muoto voi sisältää valheellista tietoa, jonka eri muotoja ovat esimerkiksi tahattomasti jaettu misinformaatio ja tietoisesti jaettu disinformaatio. Myös oikeaa tietoa voidaan jakaa tarkoituksena aiheuttaa tietoisesti haittaa tai vahinkoa, jolloin puhutaan malinformaatiosta. Tutkimukseen perustuvat lähteet ovat keskeisiä sen vuoksi, että tieteellisen tiedon tuottamisen prosessit (vertaisarviointi, läpinäkyvyys, lähteisiin viittaaminen) estävät parhaiten väärien ja valheellisten tietojen esittämistä ja leviämistä.

    Kertaa vielä tarvittaessa tiedonlähteiden luotettavuuden arviointia Tiedonhaun kompassin videolta: Tiedonhaun kompassi: Aloita. Voit lisäksi tutustua valetiedon eri muotoihin ja pohtia kykyäsi tunnistaa valetietoa tämän oppimateriaalikokonaisuuden avulla: Huijataanko minua? Huijaanko minä muita? - valetiedon tunnistaminen.