Tietojohtaminen sosiaali- ja terveyspalveluissa 5 op

Ryhmät: YSY21SM, YSY21SK, YSV21S1, YSY21ST, YSB21S1

Tällä opintojaksolla perehdyt tietojohtamisen tarjoamiin mahdollisuuksiin ja työkaluihin osana sosiaali- ja terveysalan johtamista ja esimiestyötä.

Aika: 12.01. - 30.04.2023

Toteutus:

Webinaari I Ke 18.01.23 klo 12 –16

Webinaari II Ti 07.02.23 klo 12 –17

Webinaari III Ma 20.2.23 klo 16 -19

Webinaari IV La 11.3.23 klo 09 –15

Lisäksi myöhemmin sovittavana ajankohtana pienryhmätöiden esitysseminaari.


Yleistä

Digitalisaatio, globalisaatio, teollinen internet, robotiikka - monet yhteiskunnan nykyiset ja tulevat haasteet kaipaavat tietojohtamisen ratkaisuja. Tiesitkö, että hyvin arkisetkin laitteet, kuten älykello tai hyvinvointiranneke tuottavat dataa? Päätöksenteossa käytettävä tieto on siis kerätty, mutta miten ja missä sitä pitäisi - tai voisi - hyödyntää. Tietojohtamisen taustalla on ajatus, että kerätyn tiedon perusteella on mahdollista ennakoida eri toimenpiteiden ja tapahtumien syy-seuraussuhteita ja vaikutusta tulevaisuudessa. Parhaimmillaan tieto voi muuttua tietämykseksi. Yleismerkityksessä tiedolla johtamisen tarkoituksena on siis auttaa kehittämään toimintaa ja kohdentamaan voimavaroja sinne, missä niistä saadaan suurin hyöty tai vaikutus. 

Tarkemmin jäsenneltynä tietojohtaminen koostuu kahdesta tekijästä: tiedon johtamisesta ja tiedolla johtamisesta. Tiedon johtaminen on prosesseja ja käytäntöjä, joiden avulla tietoa kerätään, jalostetaan ja hyödynnetään organisaation sisällä sekä organisaatioiden välisessä kommunikoinnissa. Tiedolla johtamisesta on kyse silloin kun eri tavoin hankitun ja jalostetun tiedon avulla pyritään luomaan lisäarvoa ja tietoa käytetään hyväksi päätöksenteossa.
Tietojohtaminen on siis erittäin laaja käsite, jota voi lähestyä monesta eri näkökulmista, aina tietojärjestelmiin liittyvästä tematiikasta siihen, miten tietoa hyödynnetään päivittäisessä toiminnassa.  Päivittäinen työ nimittäin sisältää useita tilanteita, joissa aiemmin opittua ja olemassa olevia rakenteita sekä resursseja voi ja pitää soveltaa ongelmanratkaisuun. Asiantuntijan työ vaatii siis tiedon etsimistä, päättelyä, tiedon soveltamista ja yhdistelyä. Sosiaali- ja terveydenhuollossa tilannesidonnaisuus ja yksilöllisyys tekee selkeiden rajojen ja sääntöjen muodostamisesta haastavaa, mikä korostaa entisestään asiantuntijoiden oman ajattelun ja osaamisen tärkeyttä. Työtä tehdään tiiviissä yhteistyössä muiden asiantuntijoiden kanssa, jolloin eri asiantuntijat yhdessä kehittävät tietoa potilaan tilasta ja hoidosta, sekä laajemmin hoidon prosesseista yksikössä tai organisaatiossa. Jotta kokonaisuus työyhteisötasolla toimisi, tarvitaan johtamista, nimittäin tiedon johtamista.

Tietojohtaminen on johtamisen osa-alue, jolla pyritään lisäämään organisaation kykyä luoda arvoa tiedolla ja osaamisella. Hallinnon tasolla arvo syntyy hyvistä ja vaikuttavista palveluista, kustannustehokkuudesta sekä vakaan yhteiskunnan rakentamisesta. Käytännössä tietojohtamista hyödynnetään julkisessa hallinnossa esimerkiksi strategisia tavoitteita asetettaessa, toiminnan operatiivisessa johtamisessa sekä tavoitteiden ja tulosten seurannassa. Johdon tehtävänä on mahdollistaa prosessit, joiden avulla tieto muutetaan toiminnaksi. Tämä edellyttää osaamisen vahvistamista, toimintatapojen uudistamista ja tietovarantojen avaamista laajempaan käyttöön hallinnon sisällä ja myös sen ulkopuolella.
Tietojohtamisessa onkin lopulta kyse toiminnan uudistamisesta ja oppimisesta. Uudet teknologiat ja digitalisaatio tarjoavat aiempaa parempia ja tehokkaampia ratkaisuja tietojen käsittelyyn. Tätä tukee myös uusi tiedonhallintaa ja tietosuojaa koskeva lainsäädäntö.

Sote-uudistuksessa vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisestä siirtyi vuoden alussa kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille. Jotta hyvinvointialueet pystyvät toimimaan tehokkaasti ja tarjoamaan asukkailleen oikeantyyppisiä palveluja, ne tarvitsevat oikeaa ja ajantasaista tietoa alueen väestön hyvinvoinnista ja terveydestä sekä tarjottavien sote-palvelujen kustannuksista ja vaikuttavuudesta. Ja kaikki tämä pitäisi jalostua toiminnaksi työyhteisöissä.

Tällä opintojaksolla tarkastellaa tietojohtamista SOTE -kontekstissa ja perehdyt tieto- ja laatujohtamisen tarjoamiin mahdollisuuksiin ja työkaluihin osana sosiaali- ja terveysalan johtamista ja esimiestyötä. Osaat hyödyntää tieteelliseen tietoon perustuvaa näyttöä tietojohtamisessa ja tunnistat sekä osaat hyödyntää tietojohtamisen teorioita ja toimintamalleja sosiaali- ja terveysalalla. Tiedostat digitaalisen datan hyödyntämisen mahdollisuudet ja hahmotat uusimman teknologian mahdollisuudet työyhteisön kehittämiseksi ja johtamisen tukena. Hallitset joitain työyhteisön yhteisölliseen kehittämiseen, oppimiseen sekä johtamiseen liittyviä tietojohtamisen välineitä

Opintojaksoon sisältyy:

1. T1 Ennakkotehtävä
2. T2 Pienryhmätehtävä, vertaisarviointi ja tehtävän esitys
3. T3 Luentopäiväkirja

yhteensä siis 5 op verran työtä ja oppimista.  

 

Ennakkotehtävä, Tehtävä 1 eli T1: oman organisaation tietohallinnon  sekä tietojärjestelmien & robotiikan käytön kuvaus (erillinen ohjeistus)

Tutustuminen eHealth, Hoiva & palvelurobotiikka sekä Tietojärjestelmiin tutustuminen asiantuntijaluennon välityksellä –  erillinen asiantuntijawebinaari ja tähän liittyvä tehtävä T2

Itsenäisesti suoritettavia laajempi koulutuksen annin kokoava Oppimistehtävä, joka liittyy  Tietojärjestelmiin/ Tietojohtamiseen/ Robotiikkaan & AI. (T3)

  

Ennakkotehtävä T1

Tutustu oman organisaatiosi Tietojärjestelmiin & Robotiikkaan

Kuvaa oma työorganisaatiosi ja tehtäväsi (saan yleiskuvan siitä, kuka on missäkin organisaatiossa). Tutustu kohteesi keskeisimpiin tietojärjestelmäelementteihin ja käytössä olevaan robotiikkaan, digitaalisiin ratkaisuihin, tieto(kyber)turvaan.  Onko käytössä jokin  ohjeistus, strategia. Millaista on  tietojärjestelmien & robotiikan, digitaalisten ratkaisujen käyttö. Pari tiivistä sivua riittää ja arviointi on suoritettu (S).

Palautus moodleen  10.09.2022 mennessä

Tässä vielä opintojakson etenemistä kokoava kuva.


Ennakotehtävä Palautuskansio löytyy myös alta.